IPFA-meeting Den Haag: New PPP Dealflow Coming Round?

2014-09-29 |

Op 25 september 2014 vond bij NIBC  Bank N.V. de bijeenkomst plaats van de International Project Finance Association (IPFA) met als thema: “New PPP Dealflow Coming Round?”. Blumstone was als lid van de IPFA bij deze bijeenkomst aanwezig. 

De verwachting is dat de dealflow van publiek-private samenwerkingen (PPS) inderdaad zal toenemen. 

Dat geldt niet alleen voor de grote projecten van Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst die zijn opgenomen in de begroting van het  Infrastructuurfonds 2015. Volgens deze begroting zal in 2015 2,3 mld zal worden uitgegeven aan de verbetering van hoofdwegen, 2,4 mld aan spoorwegen en 0,9 mld aan vaarwegen. De dealflow wordt met ook verwacht voor lokale, kleinere projecten op het gebied van infrastructuur en duurzame energie zoals windenergie op zee en het opwekken van energie via aardwarmte. 

Een belangrijke financiële prikkel wordt gegeven door gebruik te maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) een ministeriele subsidieregeling om de productie van duurzame en schone energie te produceren. In alle gevallen gaat het om geïntegreerde contracten die betrekking hebben op de levensduur van het project. Om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden is het de bedoeling om zoveel mogelijk gebruik te maken van standaardcontracten, onder andere door traditionele contractvormen (UAV 1989 / 2012) te combineren met geïntegreerde contractvormen (UAV-GC 2005, EPC, DBFM). 

Verder zal de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) die binnenkort het levenslicht ziet, naar verwachting ook bijdragen aan de toename van het aantal PPS-projecten, met name als het gaat om lokale projecten die op dit moment te klein zijn en vanwege de risico’s moeilijk financierbaar voor banken en institutionele beleggers. 

Door Ottillie Laan, Partner Blumstone

Terug

Bel direct op: 020 - 612 18 06

Of stuur een email

captcha