Een factuur een invorderingsbeschikking?

2013-01-18 |

In een recente uitspraak van 9 november 2011 (LJN: BU4787) heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaald dat het verzenden van een factuur als een daad van invordering - en dus als een invorderingsbeschikking - kan worden beschouwd indien daarop staat vermeld: "Invordering verbeurde dwangsom".

Uit de uitspraak blijkt niet of het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dit oordeel ophangt aan de formulering op de factuur ("Invordering verbeurde dwangsom") of dat het vindt dat het verzenden van een factuur een invorderingshandeling is, zodat de factuur als invorderingsbeschikking moet worden aangemerkt.

Deze uitspraak is van belang, omdat de 6 weken termijn - waarbinnen bezwaar gemaakt kan worden tegen een invorderingsbeschikking - gaat lopen de dag nadat de invorderingsbeschikking is verzonden. Indien de factuur door de ontvanger ervan niet wordt herkend als een invorderingsbeschikking, zal de bezwaartermijn onbewust niet worden benut. De invorderingsbeschikking zal daarmee onherroepelijk vast komen te staan.

Indien na een dwangsom- of bestuursdwangbesluit van het bestuursorgaan een factuur wordt ontvangen, is oplettendheid geboden. De kans is groot dat deze factuur aangemerkt kan worden als een invorderingsbeschikking waartegen bezwaar kan worden gemaakt.

Meer weten? Neem contact op met Maarten Kamp, advocaat bestuursrecht te Amsterdam. Mail of bel voor een vrijblijvende afspraak 020 6121806.

Terug

Bel direct op: 020 - 612 18 06

Of stuur een email

captcha